Förebyggande åtgärder

Det finns en hel del förebyggande åtgärder som man kan använda sig av för att minimera riskerna att drabbas av inbrott.

Tänk som tjuven

Försök sätta dig in i hur en tjuv skulle tänka och agera om den försökte ta sig in i din bostad. Det vara bra att fundera över bostadens ingångar. Finns det glasrutor att slå in på ytterdörren, är låsen enkla att bryta upp, finns det fönsterlås? Har bostaden larm? Finns det gott om belysning? Hur ser det ut med mörka områden där tjuven kan arbeta ostört? Finns det gott om vegetation, buskar och skrymmande träd invid bostaden? Finns det något av värde att stjäla i din bostad?

Försvåra för tjuven

Enligt polisen sker de flesta inbrott genom till exempel altandörrar, fönster och källardörrar. I lägenheter handlar det främst om balkong eller ytterdörr. Det enklaste man kan göra är att se till att komma ihåg att låsa om sig, även när man är hemma. I de fall det finns trädgård i anslutning till huset är det bra att se till så att det inte finns några verktyg som kan assistera tjuven. Finns det stegar på tomten bör man se till att låsa fast dem vid något. Ytterbelysning vid entréer med till exempel rörelsedetektorer gör att ljuset slås på om någon rör sig i närheten eller lurar i buskarna. Mörker är tjuvens bästa vän.

Lura tjuven

De flesta inbrott sker när bostaden är tom, och inbrottstjuvar undviker helst att gå in i bostäder när någon är hemma. Ett bra knep om man ska på semester är att använda sig av timers som slår av och på belysning både inomhus och utomhus samt använda samma sorts teknik för att slå av och på radion för att lura tjuven. Det är också en god idé att ta hjälp av grannar för att till exempel tömma brevlådan, vattna blommor och se till att allt är som det ska i bostaden. Man ska undvika att lägga ut information om att man inte är hemma på sociala medier för att inte locka till sig oönskade tjuvar.

flash-blog