Fördelar och nackdelar med inbrottslarm

Det finns både fördelar och nackdelar med att installera ett inbrottslarm. Många skaffar sig larminstallationer hos stora larmoperatörer medan andra köper larmsatser och installerar själv. Frågan är om hemlarm hjälper eller bara invaggar oss i en känsla av falsk trygghet?

GMS

Larm med GSM-teknik är trådlösa och skickar sms till larmoperatören eller bostadsägaren när någon bryter sig in i huset. Denna typ av larm är inte beroende av internetuppkoppling eller fast telefonlinje, utan använder mobiltelefonnätet. Larmtypen ger en extra trygghetskänsla eftersom larmet kan kommunicera med GSM-nätverket vid strömavbrott eller om den fasta telefonin skulle drabbas av driftstörningar. Skulle tjuven ignorera larmdekalerna på dörrar och fönster eller kapa telefonledningen är hemmet fortfarande skyddat.

Nackdelen med den här typen av larm är att installationen är dyr och att man får betala några hundra i månaden för att få tillgång till väktartjänster och dylikt. Rapporter har också inkommit från allmänhet och polis att tjuvarna kan knäcka dessa system med hjälp av störningssändare som slår ut GSM-nätverken. Polisen menar dock att vanliga inbrottstjuvar oftast inte har tillgång till denna avancerade utrustning, men det blir bevisligen allt svårare att skydda sig mot specialistligor. Larmoperatörerna hävdar i sin tur att problemen inte är särskilt omfattande och att de enkelt kan lösas genom att komplettera GSM-tekniken med en fast anslutning. Det finns alltså inga hundraprocentiga larm som kan garantera ett absolut inbrottsskydd.

Larmat eller olarmat

Enligt säkerhetsbolagen skyddar man sig bäst genom att skaffa ett inbrottslarm. Fördelen är att man får ett visst skydd, men nackdelen är att det är kostsamt och att det inte finns några studier som visar att larmade hus drabbas av färre inbrott än olarmade. Dessutom är det så att larmen bara blir ännu dyrare med tanke på alla tillval som kostar extra. Man kan få fria utryckningar, rökdetektorer, glaskrossdetektorer, och kameror medan det billigaste alternativet kanske bara innefattar rörelsedetektorer och magnetkontakter till dörrar. Det kan dessutom ta väktartjänsten ett bra tag att åka ut till bostaden och då har tjuvarna redan åkt därifrån med stöldgodset.

Trygghet

Oavsett fördelar och nackdelar med larmets vara eller icke-vara finns det en övergripande orsak till att många skaffar larm och det är känslan av att kunna sova tryggt i sitt eget hus om natten. Om någon bryter sig in går larmet och man får reda på vad som sker. Många tycker också om känslan att man har gjort vad man kan för att skydda sin egendom oavsett om det fungerar till hundra procent eller inte. Man behöver inte önska i efterhand att man hade haft ett inbrottslarm.

flash-blog