När larmet går

De som har vaknat mitt i natten av att hemlarmet går kan vittna om att det är en riktigt skrämmande upplevelse. Den skarpa signalen ljuder genom hela huset och adrenalinet pumpar runt blodet i ådrorna samtidigt som rädslan griper tag i en. Vad ska man göra?

Samtal från larmoperatören

De flesta hemlarm med larmoperatörer har en inbyggd funktion som gör att operatören kontaktar larmägaren när larmet går. Många tjuvar struntar i att villan är försedd med larm och går in ändå, men den avskräckande effekten när larmet går kan göra att tjuven ändrar sig och överger planerna. När larmet går och man befinner sig i hemmet får man ta ett djupt andetag och svara när operatören ringer. Efter att lösenord har verifierats att det verkligen är villaägare och larmcentral som samtalar kan man reda ut vad som har utlöst larmet och i många fall är det falskt alarm. Spindelnät, damm eller husdjur kan utlösa en rörelsedetektor vilket operatören till exempel kan se via kameror i huset. Larmoperatörer har utbildning i att vägleda människor vars larm har utlösts och inte sällan har de också genomgått någon form av säljutbildning för att kunna erbjuda kunderna tilläggspaket och olika sorters tillval för att göra vardagen med hemlarm lättare.

Inbrottstjuvar

Det händer naturligtvis att larmet går under ett pågående inbrott. Det finns tjuvar som medvetet slår till under kvälls- och nattetid medan de boende ligger och sover. Om man vaknar av att det finns obehöriga i huset ska man omedelbart sätta sig i säkerhet. Finns det barn i huset ser man till att undsätta dem så fort det bara går. Har huset ett panikrum ser man till att få in samtliga där. Befinner man sig i närheten av larmbasenheten kan man använda SOS funktionen för att upprätta en direktlinje till larmoperatören. Har man inget panikrum får man barrikadera sig där det går och ringa 112 om larmoperatören inte ringer och väktarutryckning dröjer.

Konfrontation

Om man plötsligt upptäcker att det finns en eller flera inbrottstjuvar i huset bör man låta bli att konfrontera den eller dem. Situationen kan snabbt bli livsfarlig och man bör hellre gömma sig eller fly. Polisen råder också människor att undvika konfrontation eftersom tjuvar kan reagera med dödligt våld. Däremot kan man under dagtid konfrontera obehöriga som stryker omkring på grannens tomt eller uppehåller sig misstänkt vid ens egen för att på så sätt försöka avskräcka tjuvar från att slå till mot fastigheten vid ett senare tillfälle. Även om ett larm i sig kanske inte avskräcker potentiella tjuvar kan grannsamverkan, människor i rörelse och till exempel hundar göra att tjuvar överger planerna istället för att dra till sig ovälkommen uppmärksamhet. Tjuvar som gör inbrott för att underhålla narkotikaberoenden är dessutom extra farliga. Här är det devisen hellre fly än illa fäkta som gäller.

flash-blog