Larm och dess funktioner

Ett larm är en smart uppfinning avsedd att skydda det privata hemmet, företagsbyggnaden, butiken eller annan facilitet mot inbrott. Larm kan även ha samhällsfunktioner och vara installerade för eventuella katastrofer eller krig.

Hemlarm – en trygghet i vardagen

Att skaffa ett hemlarm till villan, lantstället eller lägenheten kan göra vardagen tryggare om man vill undvika inbrott. Det är enligt polisen vanligare med småhusinbrott snarare än i en lägenhet. I många hus och lägenheter är det inte bara viktigt att ha ett bra larm, även dörrar ska vara stabila och hållbara. I ett hus eller lägenhet kan dörrar vara byggda sedan lång tid tillbaka och man kan vid behov behöva byta delar av dörren. Då är det bra att anlita professionell hjälp att måttbeställa delar till innerdörrar med gammal standard med anpassade dörrblad, trösklar eller gångjärn. Hemlarm finns idag i en mängd olika modeller med moderna, anpassade funktioner och styrs ofta genom appar. Gemensamt för alla hemlarm är att de alltid är uppkopplade till väktarutryckningar. Några exempel på företag som erbjuder hemlarm är Sensor Alarm, Securitas, Svenska Alarm, Sector Alarm, Verisure, Garda Alarm, Cubsec Alarm eller Alert Alarm . Har man svårt att välja vilket hemlarm man vill ha, kan man få bra tips på olika hemlarm som finns ute på marknaden. Som tillval kan man ha hemlarm både med eller utan kamera. En del modeller av hemlarm kan man installera på väggen, men de finns även en ny generation av teknik inom hemlarm utan installation.

Ny innovativ lösning på hemlarm

En ny modern lösning är ett hemlarm som man bara placerar till exempel på hallbordet och kopplar in i en strömadapter. Denna modell kräver därför ingen installation och erbjuds till exempel av Sensor Alarm. Larmets teknik bygger på avancerad lufttrycksteknik och har från början använts inom industrin, för att sedan anpassas till privata hem. När någon obehörig tar sig in, förändras lufttrycket genom att fönster eller dörr öppnas och då går larmet. Larmet kan även känna av brand, temperatur och strömavbrott samt ha en digital grannsamverkan. Detta betyder att om inget val görs i menyn när larmet går, går signalen vidare till grannar i en gemensam tillhörande app.

Det allra första officiella hemlarmet patenterades redan år 1853 av Augustus Russel Pope som levde i Boston i USA. Popes anordning var batteridriven och han anses än idag vara förfadern till alla larm. Vi känner alla igen det där högljudda larmet som ljuder genom samhället med regelbundna tester. Ett av de första tekniska larmen i Sverige för allmänhetens säkerhet kallades för “Hesa Fredrik” och testades för första gången 1931. Detta typ av larm kallas för “Viktigt meddelande till allmänheten” eller förkortat VMA. Ursprunget till detta namn härstammar från Oscar Fredrik Rydqvist, dåvarande krönikör på Dagens Nyheter. Han tyckte att larmet lät lika hes som han själv och smeknamnet spred sig snabbt. Under andra världskriget testades larmet varje måndag en gång i månaden klockan 15:00. Sedan slutet på andra världskriget fram till idag, har larmet sedan testats varje kvartal. Larm i alla former ger en större personlig säkerhet både i vardagen och på arbetet samt är oumbärligt för att rädda liv.

flash-blog