Hur tänker tjuven?

Den före detta tjuven Johan Viktor tipsar om hur inbrottstjuvar tänker och de bästa sätten att skydda sitt hem i TV-programmet Stoppa tjuven som initierats av SSF Stöldskyddsföreningen och Aftonbladet TV.

Enkelt och mörkt

En lampa vid dörren med rörelsedetektor kan faktiskt skrämma bort en inbrottstjuv. Detta är ett enkelt knep som man kan använda för att göra det jobbigt och obekvämt för tjuven som naturligtvis helst opererar i mörka, insynsskyddade och enkla miljöer. Det stämmer med andra ord att de sysslar med ljusskygg verksamhet. Det finns inga garantier, men ytterlampor kan både fördröja och avskräcka.

Tjuvar letar medvetet efter enkla vägar in i bostaden och avsaknad av fönsterlås samt altandörrar utan brytskydd gör det lättare att ta sig in. Larm kan ha en avskräckande effekt, men många tjuvar vet att larmdekaler inte alltid är synonymt med ett faktiskt inbrottslarm. Det bästa man kan göra för att försvåra för tjuven är att ha två olika sorters larm. Ett enkelt larm som tjuven kan klippa av och tro att han har oskadliggjort medan det tysta gsm-larmet går. Väldigt få tjuvar dubbelkollar efter mer än ett larm.

Dras till skyltfönster

Tjuvar dras naturligtvis till saker som kan ses utifrån. De tittar gärna i fönster för att se om det är värt att bryta sig in eller inte. Att ha datorn, surfplattan och mobiltelefonen i fönsterkarmen är en dålig idé, liksom att förvara värdesaker på lättåtkomliga ställen. Om det är jobbigt för husägaren att komma åt sina värdesaker är det minst lika jobbigt för tjuven.

Undviker hundar

För de allra flesta tjuvar innebär hundar av alla olika slag och storlekar bara problem. Man ska vara medveten om att tjuvar oftast inte gör impulsinbrott utan de rekar, kollar och spanar gärna först. Att ha en eller ett par uppmärksamma hundar som rör sig på tomten och i huset innebär alltid en risk för upptäckt och oönskade komplikationer.

flash-blog